HANKO RUOKKII RAKKAUDEN JA KATEUDEN TUNTEITA

 

TEKSTI MATTI REMES

Nimeni on Waara, Ruben Waara. Olen monen mielestä satuolento, täysin keksitty tyyppi. Useat eivät tiedä minusta mitään. Joidenkin mielestä olen roisto, mutta löytyy niitäkin joiden mielestä olen sankari ja tottakin todempi. Jostain syystä kukaan ei pyytänyt minua Hangon kunnallisvaaliehdokkaaksi.

Omasta mielestäni olen suomalaisen ja niin ollen myös hankolaisen perusmiehen reinkarnaatio. Minun on luonnehdittu olevan vähän kuin Tuntemattoman Sotilaan vänrikki Koskela, tavallinen, hiljainen mies josta löytyy tarvittaessa sankaruutta.

Onneksi parin viime vuoden aika on ollut elämässäni vähän tasai­ sempi jakso ja olen ehtinyt tarkkailemaan hankolaista elänmenoa. Yhtään ihmistä ei ole murhattu, ei ainakaan siten, että minä olisin kuullut asiasta.

Joidenkin mielestä hankolaisuus on kuitenkin tapettu. Vanha elämänmeno ja kaupunkikuva on peruuttamattomasti muuttunut. Voi olla osittain tottakin, mutta ruumista ei ole löydetty ja Hanko voi hyvin, joten syyllistä on turha etsiä. Suhtaudutaan muutokseen positiivisesti.

Kylpylästä kukaan ei jaksa tai halua sanoa enää mitään. Varmaa kuitenkin on, että kylpylärakennus on tehty laadukkaasti. Allas­ teknologia on sitä luokkaa, ettei juuri muualta löydy. Ei ainakaan kloori haise, koska vesi puhdistetaan ultraviolettisäteillä ja hiekan läpi suodattamalla. Rakennuksen ulkonäöstä on erilaisia mielipiteitä, mutta minä pidän laatikoista ja tuo kylpylälaatikko on hienosti suunniteltu.

Näyttää siltä, että Suomi lähtee taloudelliseen nousuun poliitikko­ jen tekemisistä huolimatta, näyttää yhtälailla myös siltä, että Hanko lähtee taloudelliseen nousuun.

Hankoon suunnatut yksityisen rahan investoinnit ovat sitä luokkaa, että yksi jos toinenkin muuttotappiokunta olisi tyytyväinen. Kaikki isot sijoitukset tuovat liepeissään myös pienempiä sijoituksia. Seuraavaksi odotellaan Kuningatarvuoren rakentamista. Toivottavasti se tehdään kauniisti ja hyvällä maulla. Paikka on ainakin ainutlaatuisen hieno, joten maisema­arvoista on hyvä ponnistaa. Virkamiesten, poliitikkojen ja rakentajan vastuu on suuri.

Hankoon syntyy uusia ravintoloita ja vanhat kohentavat kasvojaan. Helsinkiläinen hipsteriklassikko Skiffer jatkaa Piraten paikalla. Veneilijöiden palveluiden parantamiseksi tehty konttirakennelma on innovatiivinen ja kätkee kainaloonsa 150 hengen terassikahvilan. Mielenkiintoista, sanoisin, varma nakki ravintoloitsijalle. Hangolla on oma nimikkosuklaansa, sinappinsa, sushiravintolansa ja konjakkinsa ja paljon muutakin. Hankolaisten kesken on menossa kilpailu siitä kuka keksii parhaimman Ruben Waara ­drinkin. Ravintola Brygganilla ja HSF:n baarilla on kaiketi jo omansa. Olen otettu ja otan itsekin.

Maxim Usik ­niminen graafikko teki Matti Remeksen suunnitelman pohjalta Hanko­suklaalle julisteen, joka ponnistaa vanhojen Hanko­julisteiden visuaalisesta perinnöstä. Yksi Etelä­Korean valtalehdistä julkaisi Maximista ison artikkelin ja siinä Hanko­juliste pääsi miljoonalevitykseen. Älkää kysykö, miksi juuri Etelä­Korea. En tiedä, eikä tiedä Maximkaan.

Maailma on nykyisin pieni ja nopea. Meitä vahditaan.

RUBEN WAARA
Romaanihenkilö